1998 – Hair

Uitvoeringen:

22, 23 en 24 april 1998 in De Staay Blerick

Liedjes

Aquarius
Ain’t got no
Donna
I got live
Frank Mills
Good morning starshine
Hair
Sodomy
Hare Krishna
How can people bes so hearthless
Where do I go
White boys – Black boys
Easy to be hard
Manchester England
Coloured spade
Hashish
Walking in space
I’m black
Let the sun shine
The flesh failures

Bijzonderheden van onze productie:

Hair werd opgevoerd door leerlingen en personeelsleden van het Collegium Marianum te Venlo, dat een jaar later met het Thomascollege en De Hamert fuseerde tot het Valuascollege.

Hair is tot nu toe de enige Valuasmusical waarbij de liedjes in het Engels werden gezongen. Op zondagmiddag 17 mei 1998, dus na de voostellingen van Hair, toog een deel van cast, koor en crew naar Hilversum om daar mee te werken aan de vier uur durende radio-uitzending Weekend-café van de KRO en de AVRO. Dit liveprogramma stond geheel in het teken van de musical Hair. Aanwezig was ook een deel van de cast van de professionele Nederlandse productie uit 1970. Naast een gesprek met muzikaal leider Harry Boom, zongen de solisten Nicole Spaubek en Petra Heynen het nummer Walking in space. Ze werden daarbij begeleid door een combo van beroepsmusici onder leiding van Mike Del Ferro. Andere nummers werden gezongen door acteurs uit de professionele Nederlandse musical die daarbij onze leerlingen, die alle teksten van buiten kenden, aanmoedigden om vooral mee te zingen wat dan ook gebeurde. Het was dan ook een geweldige ervaring.

Historie

De musical Hair ging in 1967 in première op Broadway in New York. Hair werd geschreven door James Rado en Gerome Ragni als een American Tribal Love-Rock Musical. De muziek kwam uit de pen van Galt MacDermot. Milos Forman maakte er twaalf jaar later in 1979 ook een film van. Het verhaal in de film was niet precies gelijk aan het verhaal in de musical. In Nederland ging Hair op 2 januari 1970 in première, maar niet in een theater, maar in een grote tent naast het Olympisch Stadion in Amsterdam. Bill van Dijk kroop in de huid van Claude en Natascha Emanuels vertolkte de rol van Jeanie. De meeste andere acteurs kwamen uit de Engelse cast. Hair werd in Nederland in 2007-2008 opnieuw gespeeld. In 2016 – 2017 bracht Stage Entertainment Hair als reizende productie in diverse theaters in Nederland.

Verhaal

Het verhaal speelt eind jaren zestig. Claude Bukowski wordt opgeroepen om met het Amerikaanse leger mee te gaan vechten in de Vietnamoorlog. Voor hij in dienst gaat bezoekt hij New York waar hij een groep hippies ontmoet met in hun midden George Berger. Deze hippies hebben geen cent te makken, zwerven rond en hebben geen enkele remming als het gaat om drugs en seks. De hippies halen Claude over om zich bij hen aan te sluiten. De groep strijdt voor liefde, vrijheid en vrede en zet zich af tegen de maatschappij. Claude wordt verliefd op de mooie Sheila, een meisje van stand. Vanaf dat moment loopt alles anders dan hij verwachtte.

Schrijvende pers

Op woensdag 8 april 1998 stond dit artikel in de Brug.

Op woensdag 8 april 1998 stond dit artikel in de trompetter.

Op 15 april stond het volgende artikel in  het E3 Journaal

Op 17 en 18 april 1998 plaatste het Dagblad de Limburger als sponsoring de volgende advertentie

Op 13 mei 1998 plaatste de Brug het volgende artikel.

Op 13 mei 1998 plaatste de Trompetter het volgende artikel.

Op 16 mei 1998 plaatste Dagblad de Limburger het volgende artikel.

Op 17 mei 1998 plaatste het Zondagsnieuw het volgende artikel