2017 – Cats

Uitvoeringen

Zeven voorstellingen van 2 februari t/m 8 februari 2017 in Theater De Maaspoort in Venlo

Liedjes

Ouverture
Proloog
Hoe noem je een kat
De oude stijfselkat
De Rum Tum Tukker
Grisabella de glamourkat
Mangojerrie en Turboteazer
Oom Deuteronium
De battle van de Peken en de Polliken
Het Jubikelbal
Entr’acte
Geluk in een ogenblik
Abelkouw de spoorwegkat
Macavity
Het gevecht met Macavity
Magische meester Mysterio
Herinnering
Het afscheid van de katten
Applausmuziek

Bijzonderheden van onze productie:

We gaven ook weer twee basisschoolvoorstellingen waarbij een lesbrief hoorde met als thema “een tweede kans”.

Om het verhaal wat duidelijker te maken voegde creatief leider en regisseur Jeroen Marcelissen als rode draad door de musical een bibliotheek in waarin een leerling het boek ‘Old Possum’s Book of Practical Cats” leest van T.S. Eliot. In gesprek met de bibliothecaresse mevr Scherzinger ontstaan tussen scènes door dialogen tussen leerling en mevr Scherzinger waarbij het verhaal wordt geduid.

Cats was vooral zwaar voor het orkest. De musical had een doorlopende orkestpartij. Dat betekent dat de muziek gedurende de hele voorstelling doorliep.

Tijdens de voorstellingen van Cats hadden we de beschikking over een fysiotherapeut. We deden met Cats mee aan de amateur Musical Awards en werden genomineerd voor twee Awards: beste musical en beste vormgeving/toneelbeeld. Op 20 november 2017 traden we op in Theater Carré in Amsterdam. Die avond won Cats de Amateur Musical Award voor beste vormgeving/toneelbeeld. Nog groter was de verrassing toen top-musicalster Pia Douwes de microfoon pakte en aangaf zeer onder de indruk te zijn van de getoonde zang en vooral de dans. Ze noemde Livia Lamers en Arlette Coumans speciaal in haar toespraak. De avond kreeg helemaal een speciale betekenis toen ze aankondigde een masterclass te willen verzorgen aan de cast van Cats. Een mooiere beloning konden de leerlingen en crew zich niet wensen! Deze masterclass gaf ze uiteindelijk op dinsdagavond 26 september 2018.

Historie

De musical Cats werd in 1981 gecomponeerd door Andrew Lloyd Webber. De musical is gebaseerd op het boek Old Possum’s Book of Practical Cats van Thomas Stearns Eliot. Op 11 mei 1981 ging Cats in première in het New London Theatre in West End Londen. Er werden maar liefst 8949 voorstellingen gegeven. Daardoor was Cats lange tijd de langst lopende productie in Londen. Nu niet meer, want dat is inmiddels Les Misérables. Op 7 oktober 1982 was de première op Braodway in New York. Ook dar was Cats met 7485 voorstellingen lange tijd de langst lopende musical. Op Braodway geldt dat nu voor The Phantom of the Opera. De Nederlandse première was een paar jaar later op 18 juli 1987 in Theater Carré in Amsterdam. Cats werd in het Nederlands vertaald door Gerrit Komrij. Pia Douwes schitterde hier voor het eerst. In het seizoen 2006/2007 toerde een nieuwe versie van Cats door de Nederlandse theaters. In 2018/2019 was de Engelstalige Londonse West End productie Cats in de Nederlandse theaters te zien.

Verhaal

Het verhaal speelt zich af op een vuilnishoop en gaat over een avond uit het leven van de katten daar. De katten stellen zich voor aan het publiek en leggen uit dat ze de Jellicle Cats zijn, een soort magische stam van pratende katten. Als laatste komt oom Deuteronomium tevoorschijn. Hij is de oude, wijze leider van de groep. Hij legt uit dat vanavond een bijzondere avond is en één van de katten uitverkoren zal zijn om herboren te worden, een kat heeft immers negen levens. Aan het eind van de avond maakt Deuteronomium bekend wie de uitverkoren kat is: Grisabella. Deze kat zingt de anderen toe en verdwijnt naar de “kattenhemel”.

Filmpjes

Basisschool leerlingen danstenop dinsdagmiddag 7 februari mee met het nummer Abelkouw de spoorwegkat in Theater de Maaspoort in Venlo. Het dansje werd in de lesbrief stap voor stap voorgedaan en was massaal ingestudeerd.

Schrijvende pers

Op woensdag 20 mei 2015 stond dit artikel in de Trompetter

Op woensdag 25 november 2015 stond dit artikel in 1 Limburg Venlo

Op dinsdag 21 november 2016 stond dit artikel in Dagblad de Limburger

Op woensdag 14 december 2016 stond dit artikel in 1 Tegelen-Belfeld

Op woensdag 1 februari 2017 stond dit artikel in 1 Tegelen – Belfeld

Op woensdag 26 september 2018 stond dit artikel in Dagblad de Limburger