2006 – OLIVER!

Uitvoeringen:

Drie avondvoorstellingen op 24, 25 en 26 oktober 2006 in Theater De Maaspoort in Venlo

Liedjes

Proloog
Taart, tafels vol taart
Oliver
Knaap te koop
In memoriam
Waar zou liefde zijn?
He kom er maar bij
Pikken wat je pakken kan
Dat zou fijn zijn
Zeg het maar
Vlug terug
Hoempapa
Mijn naam
Hij kan niet zonder mij
Koop bij mij
Ik kijk kritisch naar alle plannen

Bijzonderheden van onze productie:

In de officiële musical ontmoet Oliver als hij ontsnapt is het bendelid Jack Hawkins, oftewel Linke Dodger. In de Valuasmusical werd deze rol gesplitst in twee rollen: Glipper en Gluiper. En zo ontmoet Oliver bij zijn vlucht dit duo dat hem meeneemt naar de bende van Fagin. 

Voorafgaand aan de voorstellingen in de Maaspoort voerden we een aantal liedjes op in de Beerendonck in Venlo en Martinushof in Venlo. Orkest, koor en spelers gaven acte de présence.
Eén van de nummers heette “mijn naam”. In dit liedje kwam de tekst voor “Wie ben ik?”. Een bewoner reageerde heel spontaan en heel hard door “Piet” te roepen tot hilariteit van alle deelnemers.

Omroep Venlo wijdde een heel radioprogramma aan onze musical.

We kregen het rampzalige bericht dat de bladmuziek van Oliver! pas drie maanden voor de uitvoeringen, midden in de zomervakantie, geleverd zouden worden. De bladmuziek voor een kleine orkestbezetting was gelukkig wel direct beschikbaar. De muzikale leiders, Harry Boom en Bas van Gestel, stortten zich vervolgens wekenlang avond na avond op deze muziek om alle ontbrekende bladmuziek te arrangeren. Een ongelofelijke zware klus die het duo binnen afzienbare tijd weet te klaren.

De decors werden gemaakt door Frans van den Bercken. Deze decors waren veel uitgebreider dan bij de vorige musicals. Het waren draaibare decors die aan de ene kant het interieur van huizen en aan de andere kant buitengevels van huizen.

Helaas kregen we enkele weken na de voorstellingen het vreselijke bericht dat Martijn Tacken, oud-leerling van de school en vanaf West Side Story geluid- en lichttechnicus van de Valuasmusical, als gevolg van een noodlottig ongeval om het leven was gekomen. Zijn uitvaartdienst in de Heilig Hart kerk in Tegelen werd zeer druk bezocht door deelnemers van de Valuasmusical. We zullen Martijn nooit vergeten. De stichting Vrienden van Martijn werd opgericht. Zij organiseerden later een benefietavond waarbij ook de Valuasmusical een optreden verzorgde. De opbrengst van deze avond ging naar het Ronald Mc Donald Kinderfonds.

De after-party werd gehouden bij de familie Gijsen op Steyl. Daarbij werden we verrast door een bijzonder bezoek van Sinterklaas en zwarte Piet in de personen van Jan van de Ven en Roel Rievers.

Historie

Oliver! Is een Britse musical uit 1960 met muziek en teksten van Lionel Bart. Het is een bewerking van het beroemde verhaal Oliver Twist van Charles Dickens, dat als feuilleton verscheen van 1837 tot en met 1839. Oliver! ging in 1960 in première op West End in Londen. Daar werden 2618 voorstellingen gegeven. Op Broadway ging Oliver! in 1963 in première. De musical werd daar 774 keer op de planken gebracht. In datzelfde jaar werd Oliver! ook in Nederland opgevoerd. John Kraaijkamp kroop in de huid van Fagin. In het seizoen 1999/2000 werd Oliver! voor de tweede keer in het Nederlandse theater gebracht door Joop van den Ende Theaterproducties.

Verhaal

Oliver! Vertelt het verhaal van het weesjongetje Oliver Twist dat leeft in het Victoriaanse Londen in het midden van de negentiende eeuw.  Oliver zit in een weeshuis waar het leven zwaar en ondraaglijk is. Op een dag vraagt Oliver om meer eten waarna hij verkocht wordt aan een begrafenisondernemer. Maar het leven is daar niet beter. Oliver ontsnapt en gaat naar Londen waar hij Glipper en Gluiper ontmoet die bij de bende zakkenrollers van Fagin horen.  Oliver maakt nieuwe vrienden en is onder de indruk van Nancy, die samenleeft met de bruut Bill Sikes. Als Oliver wordt meegenomen om te gaan zakkenrollen wordt hij betrapt en opgepakt. Een getuige meldt echter dat Oliver onschuldig is en hij wordt vrijgesproken. Meneer Bronlow, de man die Oliver heeft laten oppakken, neemt de jongen mee naar zijn huis. Maar Fagin en Bill Sikes zijn bang dat Oliver hen zal verraden. Dus wordt Oliver ontvoerd en weer naar de bende van Fagin gebracht. Nancy die bij de ontvoering geholpen heeft krijgt last van haar geweten en besluit Oliver terug te brengen naar meneer Bronlow. Maar dat komt haar duur te staan…..

Schrijvende pers

Op zondag 1 oktober 2006 stond dit artikel op de voorpagina van het Zondagsnieuws:

Op vrijdag 22 september 2006 stond het volgende artikel in de Trompetter:

In de Maaspoortgids 2006/2007 stond de volgende aankondiging:

Op woensdag 20 september stond het volgende artikel in de Tegelse Courant:

Op woensdag 20 september 2006 stond dit artikel op de voorpagina van het E3-Journaal:

In oktober 2006 stond dit artikel in de cultuuragenda Venlo

Op donderdag 19 oktober 2006 stond in Dagblad de Limburger de volgende aankondiging;

Op dinsdag 19 oktober 2006 stond het volgende artikel in Dagblad de Limburger:

Op vrijdag 20 oktober 2006 stond het volgende artikel op de voorpagina van de Trompetter;