2019 – Titanic

Uitvoeringen

7 t/m 13 februari 2019 in Theater de Maaspoort in Venlo.

Liedjes

Ouverture
In elke tijd
Wat een gigant Titanic
Wacht op mij
Kijk naar haar
Vrachtinventaris
Het grootste bewegende voorwerp
Pitmans aankondiging
Laat me nu aan boord
Parade van de eerste klas
Vaar door Titanic
Barretts lied
Wat een bijzondere eeuw
Glinka
Kapitein te zijn
Kamenierster
Het aanzoek
De nacht bloeide op
De nieuwste rag
Wat wil jij?
Geen maan
Najaar
Opstaan ! Opstaan !
Zo in je pyjama in de Grand Teton
De schuld
Naar de reddingsboten
Er komt een morgen
Thomas Andrews
Finale

Bijzonderheden van onze productie:

In de Valuasversie van Titanic zonk het schip echt. Er werd een brugdeel gehuurd dat in de trekkenwand kwam te hangen. Op het moment suprême ging de voorsteven van de boot zo’n 4 meter omhoog. De passagiers rolden naar beneden. Een echt uniek moment aan het einde van de musical. 

Het team van Mieke Arts had een paar honderd reddingsvesten gemaakt die in het begin van de tweede akte werden uitgedeeld aan de voorste rijen van de Maaspoort: Dat stond symbolisch voor de eerste klasse passagiers.

Op zondagmiddag Tijdens de zondagmiddagvoorstelling woonde Bert Simhoffer de voorstelling bij.
Bert speelde in 2002 in de professionele versie van Titanic de rol van kapitein Edward John Smith. Voor aanvang bezocht Bert de artiestenfoyer waar hij onder andere kennis maakt met Paul Koetsenruijter, de kapitein in de Valuasversie van Titanic.

Er waren ook weer twee basisschoolvoorstellingen. De groepen 8 van 35 basisscholen keken naar Titanic. Ze deden inspiratie op voor hun eigen eindmusical waarmee veel basisscholen het schooljaar afsluiten. In de pauze mochten de leerlingen weer in het decor op de foto met onze cast. Ter voorbereiding op de musical kregen de basisscholen een lesbrief. Één van de onderdelen van de lesbrief was een dansje uit de musical dat de kinderen in konden studeren. Na de pauze danste de hele Maaspoort dat nummer!

Een paar weken na de Valuasmusical Titanic kwam de professionele versie van De Graaf & Cornelissen Entertainment naar Theater de Maaspoort in Venlo. Het spreekt voor zich dat een heleboel deelnemers aan de Valuasmusical Titanic de voorstelling bezochten. Het decor viel echt tegen. Het decor van de Valuasmusical was veel mooier! We deden met Titanic mee aan de Amateur Musical Awards (AMA). We waren genomineerd voor beste vormgeving/toneelbeeld en voor de beste ensemble prestatie. Uiteindelijk wonnen we de AMA
voor het beste ensemble. De tweede keer dat we in de prijzen vielen!

Historie

De musical Titanic ging op 23 april 1997 in op Broadway. Er volgden in New York 800 voorstellingen. Één van de producenten op Broadway was Joop van den Ende. Hij bracht de show later ook in Nederland op de planken. De Nederlandse première vond plaats op 22 september 2001 in het Koninklijk Theater Carré. Daarna was de voorstelling ook nog in 12 andere theaters in Nederland te zien. De musical wijkt flink af van de film Titanic die iedereen kent. In de film zijn Leonardo DiCaprio en Kate Winslet de hoofdpersonen. In de musical is er maar één hoofdpersoon: het schip de Titanic zelf. Het nummer dat iedereen kent uit de film Titanic (My heart will go on gezongen door de Canadese zangeres Céline Dion) zit niet in de musical. De musical is dus geen broertje van de filmversie. In het seizoen 2021-2022 werd de musical Titanic weer professioneel opgevoerd, dit keer geproduceerd door De Graaf & Cornelissen Entertainment. De voorstelling deed ook Venlo aan.

Verhaal

De musical gaat over de fabuleuze prestatie die destijds in 1912 werd geleverd: een onzinkbaar schip. Zou het presteren om in recordtijd de oversteek naar Amerika te maken. Hiermee hebben we meteen de hoofdrolspeler van de musical te pakken: het schip RMS Titanic. Tijdens de reis spelen verschillende belangen: kapitein Edward John Smith wilde een veilige en comfortabele overtocht, terwijl eigenaar Joseph Bruce Ismay vooral records wilde breken en op zoek was naar publiciteit. Ontwerper Thomas Andrews zweeft in het midden: natuurlijk moet het veilig, maar hij wil ook graag laten zien wat zijn creatie allemaal wel niet in huis heeft. Er zijn passagiers eerste, tweede en derde klas, elk met hun eigen privileges of het ontbreken daarvan. Ieder dromen en zingen ze hun dromen hardop. Totdat het noodlot toeslaat….Vanaf het dramatische moment dat duidelijk wordt dat het onzinkbare schip gaat doen wat niemand voor mogelijk hield, namelijk zinken, is het ieder voor zich. Of toch niet..? waar voor de één alleen de liefde telt , blijft de ander tot het bittere einde bezig met zijn of haar reputatie. Wat heb je over voor de ander wanneer het einde nadert? Ben je bereid je dromen op te geven om die van de ander waar te kunnen maken?

Schrijvende pers

Op woensdag 13 september 2017 stond dit artikel in Via Tegelen-Belfeld

Dit stond in de programmagids van de Maaspoort 2018-2019

Op woensdag 6 februari 2019 stond dit artikel in Via Venlo

Op donderdag 7 februari 2019 stond dit artikel in Dagblad de Limburger

Op vrijdag 11 februari stond dit artikel in Dagblad de Limburger

Op woensdag 4 september 2019 stond dit artikel in Via Limburg Venlo

Op woensdag 8 november stond dit artikel in Via Tegelen-Belfeld

Op woensdag 19 september 2019 stond dit artikel in Dagblad de Limburger

Op woensdag 20 november 2014 stond dit artikel in Dagblad de Limburger