2000 – West Side Story

Uitvoeringen:

26, 27 en 28 april 2000 in Theater De Maaspoort in Venlo

Liedjes

Proloog
Jet song
Het gaat beginnen
Feest in de sportzaal
Maria
Vannacht
Amerika
Wijkagent Krupke
Een hart een ziel
Vannacht
Het gevecht
Ik voel me heerlijk
Een plaats voor ons
Cool
Zo een als hij; Ik hoor bij hem
Finale

Bijzonderheden van onze productie:

West Side Story is de eerste musical die door de fusieschool Valuascollege werd gespeeld.

West Side Story is de eerste musical die werd gespeeld in Theater de Maaspoort in Venlo. Alle volgende voorstellingen werden in dit theater gespeeld. 

Bij deze musical zou de choreografie in eerste instantie verzorgd worden door een leerling uit 4 havo van de vooropleiding dans: Janneke Bexkens. Het bleek een wat al te zware taak voor haar. Een aantal deelnemende leerlingen dansten destijds bij de Madson Club in Venlo en besloten hun dansleraar daar te vragen. Dat was Jeroen Marcelissen die ook nog eens een beroepsopleiding dans/musical afgerond had. Jeroen zegde toe en bedacht de choreografieën en studeerde ze ook in. Vanaf dat moment is Jeroen betrokken bij de Valuasmusical. Inmiddels is hij uitgegroeid tot de creatief leider en regisseur van de Valuasmusical. Helaas kregen we bij West Side Story ook met droevige omstandigheden te maken. Één van de spelers, een personeelslid, overleed gedurende het repetitietraject op weg naar de voorstellingen. Korte tijd na de voorstellingen overleed helaas ook een crewlid.

Historie

Leonard Bernstein schreef in 1957 de muziek voor de musical West Side Story. De teksten van de nummers kwamen uit de pen van Stephen Sondheim. West Side Story ging in 1957 in première op Broadway. De musical werd hier 732 keer gespeeld. Daarna ging west Side story op tournee. Regisseur en choreograaf van die productie was Jerome Robbins.
West Side Story was in die tijd een hele bijzondere musical, want het was de eerste musical waarbij het verhaal een belangrijke rol speelde. Bij musicals voor west side story was het verhaal altijd ondergeschikt aan zang en dans. Ook in Nederland werd west Side Story diverse keren op de planken gebracht. In 1961 werd van het verhaal een film gemaakt.

Verhaal

Het thema is gebaseerd op het legendarische verhaal van Romeo en Julia van William Shakespeare, toegespitst op elkaar beconcurrerende bendes in de asfaltjungle van New York. De Amerikaanse Jets, geleid door Riff en de Sharks, opgericht door Bernardo en samengesteld uit emigranten uit Puerto Rico haten elkaar tot op het bot. De verbijstering aan beide zijden is groot wanneer de Amerikaanse Tony en de Puertoricaanse Maria elkaar vinden. Deze onmogelijke liefde bloeit heftig op, evenals de vijandschap tussen de bendes. Een relatie tussen de blanke Tony en de Puertoricaanse Maria is absoluut uit den boze. Tijdens een dansavond breekt de hel los. Ondanks het feit dat de musical uit 1957 komt, is het thema nog altijd actueel. Immers ook vandaag de dag leven groepen jongeren op gespannen voet met elkaar en worden liefdes tussen jonge mensen niet altijd door hun omgeving geaccepteerd.

Schrijvende pers

Op woensdag 8 maart 2000 stond het volgende artikel in de Brug:

Op woensdag 8 maart 2000 stond het volgende artikel in de Trompetter:

Op donderdag 30 maart 2000 stond het volgende artikel in het E3 Journaal:

Op woensdag 29 maart 2000 stond het volgende artikel in de Trompetter:

Op donderdag 30 maart 2000 stond het volgende artikel in de brug:

Op donderdag 30 maart 2000 stond in de Doorloper de volgende aankondiging:

In april 2000 stond in de Barbaar het volgende artikel:

Op woensdag 5 april 2000 stond het volgende artikel in de Brug

Op donderdag 6 april 2000 stond in de Tegelse Courant:

Op zondag 9 april 2000 stond het volgende artikel in het Zondagsnieuws:

Op vrijdag 14 april stond de volgende aankondiging in Dagblad de Limburger:

Op donderdag 20 april stond het volgende artikel in de Tegelse Courant:

Op woensdag 12 april 2000 stond het volgende artikel in de Trompetter:

Op maandag 17 april 2000 stond de volgende aankondiging in dagblad de Limburger:

Op woensdag 19 april 2000 stond het volgende artikel in de Brug: