2022 – Side Show

Uitvoeringen

20 en 21 juli 2022 in Theater de Maaspoort in Venlo.

Liedjes

Kom gluur naar een freak
Gewoon wat iedereen wil
Ik koppel de talenten
De hel waar je bent
Burgers en buitenlui
Zo doorsnee als iedereen
Flashback
Voor de rechtbank
Laat niet merken hoe jij je voelt
Laat de Side Show nu achter
Tijd voor vermaak
Buddy kust me
Houd van mij zoals ik ben
Aan je vast
Ga uit mijn buurt
Één plus één wordt nu drie
Op tournee
Houdt hij van jou?
The Texas Centennial
Een groots trouwfestijn
Buddy’s bekentenis
Ik blijf altijd bij je
Houd van mij zoals ik ben (reprise)
Finale

Bijzonderheden van onze productie:

In september 2019 starten de voorbereidingen voor de musical Side Show. Het was de bedoeling om deze musical in januari 2021 op de planken te brengen. Maar door corona met alle bijkomende beperkingen kon dit niet doorgaan. De show werd verplaatst naar juli 2021, maar om dezelfde reden ging er ook een streep door deze data. Er volgde uitstel tot januari 2022, maar helaas ook toen kon de voorstelling niet doorgaan. Uiteindelijk werd met pijn in het hart in een meet met alle deelnemers aangekondigd dat Side Show niet meer opgevoerd zou worden. Dat was een heel emotionele meet-bijeenkomst. Maar na de première van de documentaire “Podium vol levenslessen” (daarover verderop meer) bleek, met grote dank aan Theater de Maaspoort, dat Side Show toch nog uitgevoerd kon worden. Op 20 en 21 juli 2022 stonden we dan toch met de show in het theater.

L1 televisie en met name programmamaker Paul Versteegen heeft een documentaire gemaakt over het tot stand komen van de musical Side Show. De documentaire heet “Podium vol levenslessen” en werd een aantal keren uitgezonden op L1 televisie en bij Omroep Venlo. De documentaire ging in première in een volle zaal van Theater De Maaspoort, bijgewoond door o.a. alle deelnemers aan Side Show.  Paul heeft het hele proces van het maken van Side Show van begin tot einde vastgelegd. Van de informatieavond, via de audities en de bekendmakingsavond via de repetities en repetitiedagen tot de voorstellingen in theater De Maaspoort. Maar Paul heeft ook achter de schermen gefilmd bij het tot stand komen van het decor, de kleding en de vele rekwisieten die nodig zijn. Uiteraard speelt corona een grote rol in de documentaire. Corona was er immers de oorzaak van dat repetities werden stilgelegd, dat zo goed en kwaad als het ging online gerepeteerd moest worden en dat de voorstelling drie keer verplaatst werd en uiteindelijk afgelast. Toen ook de voorstellingen in januari 2022 vanwege corona niet door konden gaan, werd de stekker uit de productie getrokken. Maar na de première van de documentaire in De Maaspoort in Venlo zocht directeur Leon Thomassen van De Maaspoort regisseur Jeroen Marcelissen op met als doel om Side Show toch nog op de planken te brengen. We zijn dan ook heel veel dank verschuldigd aan theater De Maaspoort dat het toch nog gelukt is om Side Show te kunnen laten zijn aan het publiek.

De documentaire is hier te zien: Limburg Doc: Podium vol levenslessen – L1 (https://l1.nl/limburg-doc-podium-vol-levenslessen-170610)

Toen corona zijn opwachting deed, kon er niet meer fatsoenlijk gerepeteerd worden voor Side Show. Aanvankelijk werd online gerepeteerd, wat de nodige hindernissen met zich meebracht, zeker voor het koor en het orkest. Toen we weer mochten repeteren, moest dat op anderhalve meter afstand. Diverse repetities vonden buiten plaats op het Leurrsplein. Het was ook de tijd van de mondkapjes. Zo werd de kleding gepast met mondkapjes op.

We hebben Side Show weer ingestuurd voor de Amateur Musical Awards (AMA). Maar helaas ligt het AMA-gala met bijbehorende award-uitreikingen op zijn gat en is er geen uitreiking meer geweest wat natuurlijk ontzettend jammer is. We zullen nooit weten of we weer een award in wacht gesleept zouden hebben.

Historie

Side Show is een musical van Bill Russell en Henry Krieger. De musical is gebaseerd op het leven van Daisy en Violet Hilton, een Siamese tweeling die in de jaren dertig beroemde toneelartiesten werden. Side Show ging op 16 oktober 1997 in première in het Richard Rodgers Theatre op Broadway. Ondanks positieve recensies stopte op 3 januari 1998 de musical al na 91 voorstellingen om in november 2014 terug te keren met 56 voorstellingen. In Nederland is er geen professionele versie van Side Show geweest.

Verhaal

Als hoofdact in de side show van een gewelddadige circusartiest grijpen Daisy en Violet hun kans, wanneer Terry (een talentenscout) en Buddy (een artiest) hen roem, rijkdoem en liefde beloven. Binnen korte tijd zijn zij sterren in het theater en lijken zij alles te hebben wat hun hartjes begeren. Maar ondanks hun nieuwe leven als wereldberoemde sterren van het Orpheum Circuit, blijven ze verlangen naar een speciaal iemand. Iemand die onvoorwaardelijk van hen zal houden zoals ze zijn. Een musical met prachtige liedjes en een belangrijke boodschap om te vieren wat ons uniek maakt en dat te accepteren en lief te hebben. Een musical die het publiek zal weten te raken. Side Show laat zien hoe belangrijk het is dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn; dat authenticiteit gekoesterd moet worden.

Schrijvende pers

Op maandag 5 augustus stond dit artikel in Dagblad de Limburger

Op woensdag 7 augustus 2017 stond dit artikel in Via Venlo

Op woensdag 17 november 2021 stond dit artikel in Via Venlo

Op woensdag 22 december 2021 stond dit artikel in Via Venlo

Op donderdag 22 juli 2022 stond dit artikel in dagblad de Limburger